Verden i fugleperspektiv 2024 #8

Status på "10 grafer der vil forme 2024" - del 1

Skrevet af Mikael Olai Milhøj, chefstrateg i Sterna Capital Partners, 25. juni 2024

Sterna Capital Partners er en dansk kapitalforvalter målrettet velhavende danskere, familier, virksomheder og private fonde. For os skal professionel kapitalforvaltning være fair, personlig og gennemskuelig. Vi forvalter ud fra en global og velbalanceret investeringsstrategi. Vi værner om vores frihed og uafhængighed, så vi er i stand til at foretage de investeringer, der gavner dig eller jer bedst.

Hvis du vil høre mere om vores virksomhed og ydelser, så kontakt os gerne på contact@sternacap.com

Halvårsstatus

Det har lige været Sankt Hans, hvilket mere eller mindre markerer, at vi er halvvejs gennem året. Derfor synes jeg også, det er oplagt at gøre status på udviklingen i de 10 grafer, som jeg diskuterede i ”Verden i fugleperspektiv – 10 grafer der vil forme 2024”, 2. januar 2024.

Jeg vil starte med de første fem grafer i denne uge og følge op med de sidste fem i næste uge.

Graf #1: Kan Federal Reserve og ECB leve op til de høje forventninger?

Svaret er nej. Da jeg stillede spørgsmålet i starten af året, var der samlet set indpriset rentenedsættelser for 1,50%-point og 1,60%-point fra henholdsvis den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og Den Europæiske Centralbank. Her halvvejs inde i året kom ECB med den første 0,25%-point rentenedsættelse tidligere på måneden, mens Federal Reserve har fastholdt rentemålsætningen uændret på 5,25-5,50%. 

Statsobligationsrenter er steget i år, da investorerne har reduceret deres forventninger til antallet af rentenedsættelser. Selvom centralbankerne ikke har kunnet leve op til de høje forventninger, er aktiemarkedet buldret derudad. Årsagen er, at den økonomiske udvikling har været stærkere end ventet. Inflationen er høj, men ikke ødelæggende høj. I et sådant scenarie kan stigende renter og stigende aktiekurser godt gå hånd i hånd.  

Både FED og ECB har intentioner om at lempe, men hvornår og om det sker, vil de ikke love. Det afhænger af de økonomiske nøgletal. Det er derfor forventeligt, at der fortsat vil værre større udsving på rentemarkedet. Jeg er af den holdning, at det kan vise sig sværere end som så at komme med en stribe af rentenedsættelser, hvis makrotallene fortsætter med at være relativt stærke.

 

Graf #2: Er inflationspresset normaliseret, eller er vi ved at se en re-acceleration?

Det var rigtigt, at det ville vise sig sværere end som så at få inflationen bragt ned på de ønskede 2 %. Lige nu tyder inflationstallene på, at det underliggende inflationspres er på 3-4 % både i USA og i Europa. Baseret på de ledende inflationsindikatorer vil det underliggende inflationspres fortsat være over 2% i andet halvår, som grafen nedenfor også forsøger at illustrere.

At inflationspresset er over 2 % er med til at forklare, hvorfor centralbankerne har haft svært ved at lempe pengepolitikken. Når det er sagt, er der fra et konjunkturperspektiv stor forskel på, om inflationspresset er 3-4 % eller 7-10 %. Vi ved af historiske erfaringer, at et økonomisk opsving og 3-4 % inflation godt kan gå hånd i hånd. Højere lønvækst betyder, at realindkomstvæksten igen er positiv, hvilket understøtter husholdningernes økonomi, selvom den tabte købekraft fortsat kan mærkes. 

 

Graf #3: Kan økonomien fortsat holde sig oven vande?

Svaret er ja. Den økonomiske udvikling i de udviklede økonomier har vist sig mere robust end ventet. På mange måder ser de økonomiske udsigter stærkere ud nu end for 6-12 måneder sider, også selvom man altid kan finde hårene i suppen.

Jeg har tidligere formuleret det sådan, at vi allerede lever i den famøse ”bløde landing”, som der er blevet sagt og ment meget om. Forbrugertilliden er steget støt i både USA og Europa, erhvervstilliden er bundet ud, købekraften vokser igen, og bankerne strammere ikke deres kreditvilkår i samme omfang længere. Alt sammen positivt for vækstudsigterne.

Recessionsrisikoen er ikke et stort markedstema, hvilket også har været med til at understøtte investorernes risikoappetit og bidraget til stigende aktiekurser og lavere risikopræmier. Vi har grundlæggende set et konstruktivt makrosyn, og derfor forventer vi også, at aktiemarkedet kan stige yderligere i løbet af året.

 

Graf #4: Får vi et industriopsving i 2024?

Fremstillingsindustrien har haft det svært i lang tid, og aktivitetsindikatorerne PMI/ISM ligger fortsat under 50 i Europa og i USA, hvilket signalerer faldende produktion. Så indtil videre er svaret nej.

Længe tydede forholdet mellem nye ordrer og lagerbeholdningen på, at der igen skulle produceres flere varer i USA, men det lader til at have været et falskt signal p.t. I Tyskland ser det også fortsat håbløst ud for industrien, og recessionen lader ikke til at have nogen ende, hvis vi alene måler det ud fra PMI aktivitetsindikatoren.

Det ser dog lidt bedre ud, hvis vi ser på lande som Sverige og Sydkorea, og derfor er det fortsat min opfattelse, at fremstillingsindustrien går mod lysere tider, uden der er tale om et massivt opsving.

 

Graf #5: Fortsat store udfordringer for kinesisk økonomi

Det kinesiske aktiemarked har rettet sig efter en svær start på 2024. Det ændrer ikke på, at Kina har underpræsteret de vestlige markedet de seneste år.

Nøgletallene viser, at kinesisk økonomi fortsat er udfordret både konjunkturmæssigt og strukturelt. Boligmarkedet er fortsat i en tilpasningsfase, og som vi lærte i vesten efter finanskrisen, kan det tage lang tid, før boligmarkedet finder sin nye ligevægt. Det kinesiske boligsalg er faldet yderligere i 2024, og vi skal tilbage til starten af 10’erne for at finde et tilsvarende lavt aktivitetsniveau. Boligpriserne falder også fortsat. Det er en udfordring for det gældsplagede ejendomsmarked, og det gør ondt på ejendomsvirksomhederne.

Et mere nationalistisk og udenrigspolitisk aktiv Kina har også gjort Kina til en sværere investeringscase for mange, ligesom kapitalkontrol stadig umuliggør en fuldstændig fri prisfastsættelse af finansielle aktiver i Kina. Handels- og teknologikrige med USA og EU hjælper bestemt heller ikke.

Kina bliver udfordret de kommende år af demografiske modvinde, da befolkningen skrumper og bliver ældre. Virksomheder er begyndt at finde det mere attraktivt at placere produktionsanlæg i andre asiatiske lande uden for Kina, bl.a. pga. den politiske risiko.

Når det er sagt, er der også ting, der kan gå bedre, ikke mindst hvis der igen kommer gang i vareefterspørgslen og dermed industrien globalt. Kina er hele verdens fabrik, og nogle af problemerne er også opstået på grund af den globale industrirecession.

Overstående er udelukkende til orientering, og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge finansielle produkter. Sterna Capital Partners Fondsmæglerselskab A/S kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af dispositioner på baggrund af oplysningerne i dette skriv.

Vi gør opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling.