Verden i fugleperspektiv 2024 #13

”Lille” eller ”stor” rentenedsættelse – betyder det overhovedet noget?

Mikael Olai Milhøj
Chefstrateg & Partner 
16. september 2024

Federal Reserve direktør Jerome Powell
ECB's indlånsrente vs. inflation

Ingen overraskelser fra ECB

Det var verdens mindste overraskelse, da Den Europæiske Centralbank i torsdags annoncerede, at de nedsatte den ledende indlånsrente med 0,25%-point til 3,50 %. Det var heller ikke overraskende, at centralbankdirektør Christine Lagarde ikke ville love noget ift. timingen af endnu en rentenedsættelse, men at det kommer an på data.

Det, synes jeg, egentligt er en fin strategi, selvom jeg formoder, der i hvert fald kommer endnu en rentenedsættelse inden nytår. Investorernes forventning er, at ECB nok springer en rentenedsættelse over på oktober mødet, og vælger at gøre det til december i stedet.

Federal Reserves styringsrente siden 1990

Mere usikkert med Federal Reserve

Der er mere spænding i denne uge, når den amerikanske centralbank på onsdag kl. 20:00 dansk tid annoncerer deres beslutning. Spændingen handler ikke om, om der kommer en rentenedsættelse – for det gør der – men størrelsen på den.

Vil den amerikanske centralbank gå med en ”lille” på 0,25%-point eller en ”stor” på 0,50%-point? Investorerne er i tvivl, og tvivlen blev kun større i sidste uge, hvor både Financial Times og Wall Street Journal skrev, at det kunne gå begge veje. Der blev spekuleret i, at Federal Reserve, trods blackoutperioden, havde plantet historien for at styre forventningerne, efter investorerne havde indpriset den lille rentenedsættelse ovenpå inflationstallene.

Jeg forventer, at den amerikanske centralbank vil vælge at gå med 0,25%-point. Trods stigende vækstbekymringer er der fortsat gang i økonomien, og det seneste inflationstal var en anelse højere end ventet, selvom inflationen ikke længere synes at være centralbankens største bekymring.

Aktieudvikling efter første Federal Reserve rentenedsættelse

Pas på med de historiske erfaringer

I moderne tid har den amerikanske centralbank ikke lempet pengepolitikken med 0,50%-point, medmindre økonomien har været i knæ. Når den amerikanske centralbank har lempet pengepolitikken i ”bløde landinger”, har de lempet med 0,25%-point ad gangen og 0,75%-point i alt.

Det er ikke sikkert, vi kan bruge de historiske erfaringer til meget denne gang. Det skyldes, at vi kommer fra et udgangspunkt, hvor pengepolitikken blev strammet markant pga. høj inflation. Den høje inflation er ikke længere alarmerende høj, og derfor kan man godt argumentere for, at centralbanken hurtigere kan fjerne foden fra bremsen igen.

I virkeligheden er det heller ikke så vigtigt, om rentenedsættelsen er lille eller stor, hverken økonomisk eller finansielt. Økonomisk handler det mere om retningen og endepunktet ift. at afstemme pengepolitikken med konjunkturudviklingen, så det hverken går for hurtigt eller for langsomt. En rentenedsættelse på 0,50%-point kan være et signal om, at man ønsker at komme hurtigt tilbage til et neutral udgangspunkt.

Fra et finansielt perspektiv er konjunkturudviklingen også vigtigere end renteniveauet. I stedet skal man finde ud af, hvad der driver både aktier og renter. Derfor skal man også passe på, når man læser analyser, der siger, at rentenedsættelser enten er positive eller negative for f.eks. aktier. Det handler langt mere om, om økonomien kan holde sig oven vande.

Hvis den amerikanske centralbank sætter renten ned pga. en krise, som i 1990, 2001 og 2007, er det typisk associeret med faldende aktier. Omvendt hvis den amerikanske centralbank sætter renten ned for at holde hånden under økonomien og sikre en blød landing, som i 1995, 1998 og 2019, kan aktier godt stige.

USA realindkomstudvikling

Husk også at fokusere på de ting der ser bedre ud

Der er stigende vækstbekymringer, og de rentefølsomme sektorer som industri, detail og byggeri har haft det svært i et par år. Jeg tror dog fortsat på, at økonomien kan holde sig oven vande. Man skal i hvert fald ikke glemme, at der også er ting, der ser bedre ud end for 1-2 år siden.

Jobefterspørgslen ser ud til at stabilisere sig på et fint niveau, den generelle pessimisme blandt forbrugere, virksomheder og banker er aftagende, og forbrugernes realindkomster vokser igen pga. høj lønvækst og lavere inflation. Nu kommer der så endnu en hjælpende hånd fra et lavere renteniveau.

Overstående er udelukkende til orientering, og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge finansielle produkter. Sterna Capital Partners Fondsmæglerselskab A/S kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af dispositioner på baggrund af oplysningerne i dette skriv.

Vi gør opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. 

Forbliv opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores seneste opdatering automatisk.