Verden i fugleperspektiv 2024 #12

Økonomisk kommentar i Børsen

"Europas økonomiske problemer handler langtfra kun om Trump"

Mikael Olai Milhøj
Chefstrateg & Partner 
Bragt i Børsen 15. november 2024

Følgende økonomiske kommentar blev bragt i Børsen 15. november 2024

Det amerikanske valg endte med en klar valgsejr til Republikanerne og Donald Trump

Derfor kunne jeg bruge spaltepladsen til at diskutere, hvorfor aktier steg markant, udfordringerne med store statsunderskud næppe løses, de negative konsekvenser ved at begrænse frihandel med høje toldsatser, hvorfor Elon Musk ikke kan spare 2000 mia. dollar udelukkende ved effektiviseringer eller presset på den amerikanske centralbanks uafhængighed.

Det vil jeg undlade. I stedet vil jeg vende blikket mod Europa. For når vi diskuterer, at den politiske situation i Europa synes mere usikker, vil jeg vove at påstå, at vi i høj grad selv er med til at skabe den, også økonomisk.

Det skyldes ikke “bare” Trumps valgsejr. Det er senest eksemplificeret ved, at Tyskland skal til valg i utide, efter kansler Olaf Scholz’ trafiklysregering kollapsede. Men det tager altså tre måneder at få afholdt et såkaldt lynvalg. Det øger ikke Europas handlekraft på den korte bane.

I USA er bruttonationalproduktet steget med 11 pct. siden ultimo 2019, altså perioden lige inden coronakrisen fik økonomien til kortvarigt at gå i stå. I euroområdet er det tilsvarende tal knap 5 pct. Tyskland, Europas største økonomi, er slet ikke vokset i snart fem år, og 20’erne virker efterhånden mere og mere som et tabt årti. USA kommer hurtigere og stærkere ud af kriser, end Europa gør. Det sås også efter finanskrisen.

Produktivitetsvækst

Der er mange forklaringer på Europas økonomiske udfordringer, både konjunkturmæssige og strukturelle. Draghi-rapporten påpegede problemet med lavere produktivitetsvækst i EU end i USA.

Her blev det fremhævet, at vi skal investere svarende til 5 pct. af bnp mere om året med større fokus på forskning og udvikling for at styrke produktivitetsvæksten. Læg dertil behovet for langt færre bureaukratiske byrder, bedre og nemmere adgang til finansiering og kapital. P.t. flytter mange lovende virksomheder og talenter til USA frem for at blive i EU Idéerne er gode og mange, men som altid synes det svært at se en farbar vej for de europæiske politikere.

Og så har vi ikke engang rigtig talt om behovet for at sikre os sikkerhedspolitisk via øgede forsvarsbudgetter, herunder store investeringer i at øge produktionskapaciteten i våbenindustrien.

Global portefølje

Investorerne er også skeptiske. Nogle gange kan man læse, at amerikanske aktier er dyre, mens europæiske er billige. Det er der altså også en grund til. Amerikanske virksomheder har været i de nye, vindende industrier, og de tjener rigtigt gode penge. I Europa er der mange store virksomheder i gamle industrier, og de har det svært. Se bare de tyske bilproducenter..

Det er svært at se, at investorerne vil få en strukturelt højere appetit efter europæiske aktier, indtil der er mere styr på retningen. 2024 er da indtil videre også endnu et år, hvor amerikanske aktier har klaret sig bedre.

Som investor er det bedste, man kan gøre, at sikre, at man har en global og veldiversificeret portefølje, uden for meget (europæisk) home bias.

Overstående er udelukkende til orientering, og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge finansielle produkter. Sterna Capital Partners Fondsmæglerselskab A/S kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af dispositioner på baggrund af oplysningerne i dette skriv.

Vi gør opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. 

Forbliv opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores seneste opdatering automatisk.