Verden i fugleperspektiv:
Positiv regnskabssæson understøtter vækstmomentum

Skrevet af Nicklas Hein Johansson, Partner & Senioranalytiker i Sterna Capital Partners

Sterna Capital Partners er en dansk formueforvalter målrettet velhavende danskere, familier og private fonde. For os skal professionel formueforvaltning være fair, personlig og gennemskuelig. Vi forvalter din likvide formue ud fra en global og velbalanceret investeringsstrategi. Vi værner om vores frihed og uafhængighed, så vi er i stand til at foretage de investeringer, der gavner dig bedst. 

Hvis du vil høre mere om vores virksomhed og ydelser, så kontakt os gerne på contact@sternacap.com

Opsummering:
  • Kunstig intelligens fortsætter fremgangen.
  • Indtjeningsvæksten er bredt funderet og ikke kun hos de store teknologiselskaber.
  • Selskaberne har generelt set opjusteret forventningerne til resten af året og 2025.
  • Den amerikanske forbruger er i god form, dog mere mådehold med forbruget
 
Kunstig intelligens fortsætter fremgangen

Det er næppe gået nogens næse forbi, at de store amerikanske teknologiselskaber har haft medvind over de senere år, særligt i 2023 og i starten af 2024. Det skyldes ikke mindst hypen om kunstig intelligens i kølvandet på lanceringen af OpenAI’s chatrobot ChatGPT.

Generative chatrobotter (og andre former for kunstig intelligens) kræver enorme datacentre, som kan udføre millioner af beregninger i sekundet – kunstig intelligens er trods alt en sandsynlighedsberegning – uanset hvilket medie resultatet bliver præsenteret i. Én af de store vindere er den amerikanske teknologivirksomhed NVIDIA, som i skrivende stund er steget mere end 120% alene i år. Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt, men når selskabet i forvejen er et af de største i verden, er det blot endnu mere imponerende. Aktiekursstigningen er gået hånd i hånd med nogle imponerende vækstrater. NVIDIA’s omsætning er vokset fra 10,9 mia. dollar i 2020 til forventet 118 mia. for regnskabsåret 2024. Tilsvarende er indtjeningen vokset fra 1,45 dollar pr. aktie i 2020 til forventet 26,7 dollar pr. aktie.

Når det er sagt, er megatrenden væsentligt bredere funderet end blot NVIDIA, selvom de løber med de fleste overskrifter. Faktisk er to af de vigtigste virksomheder i halvleder (semiconductor) værdikæden væsentligt mindre i mediernes fokus, nemlig Hollandske ASML og Taiwanesiske TSMC. For NVIDIA er primært en designvirksomhed på lige fod med AMD, Broadcom eller Apple, som designer, men ikke producerer, halvlederne. Det gør TSMC derimod. TSMC står for produktionen af mere end 60% af alle verdens halvledere. Én af de vigtigste leverandører til TSMC er den hollandske virksomhed ASML, som producerer maskinerne til at producere halvledere med. Mere specifikt er litografi-maskinerne fra ASML de eneste, som kan producere med en præcision ned til 2 nanometer. Desto højere præcision, desto hurtigere computerchips og derved bedre eksekvering af AI-algoritmer.

For at tage temperaturen på AI-megatrenden er det derfor væsentligt at følge ordrebøgerne hos ASML og TSMC. Grafen ovenfor viser kvartal-over-kvartal omsætningsvæksten samt forventninger for de to virksomheder. Efter stilstand i 2023 er der igen positive og høje vækstrater. Sammenholdt med kraftigt opreviderede investeringstal (Capex prognoser) fra selskaber som Microsoft, Alphabet (Google) og Meta (Facebook) lader det ikke til, at megatrenden er ved at tabe momentum, nok snarere tværtimod.

Det er nemt at råbe ulven kommer, eller kalde det en boble, når selskabers markedsværdi stiger så kraftigt, som vi har set teknologiselskaberne gøre over de senere år. En væsentlig faktor er, at i modsætning til f.eks. IT-boblen eller Work-From-Home-boblen efter coronakrisen så tjener de føromtalte selskaber faktisk penge.

NVIDIA handler pt. til en P/E (price/earnings) på 61,5, og en 12 måneders fwd. P/E på x36,9, men den forventede indtjeningsvækst over de kommende fem år er 64%, ligesom selskabets net profit margin på 53,4% er skyhøjt. En meget stor del af selskabets omsætning lander på bundlinjen, hvilket giver frihed til investering i fremtidige produkter, aktietilbagekøb og/eller udbytter. Alt sammen positivt set med investorbriller. På nuværende tidspunkt mener vi derfor ikke, at der er tale om en boble. Men vi anerkender at værdiansættelsen er til den høje side for flere af selskaberne, og det er noget, vi holder et vågent øje på.

Opsvinget er bredere funderet end teknologiselskaber

Grafen nedenfor viser det historiske og forventede bidrag til indtjeningsvæksten i S&P 500 frem mod fjerde kvartal 2025. Hvor NVIDIA og de øvrige store teknologiselskaber i 2023 og i starten af 2024 var og er de primære bidragsydere til højere indtjeningsvækst (NVIDIA bidrog med cirka 40% af hele indtjeningsvæksten i S&P 500 i første kvartal 2024!) ser resten af året væsentligt anderledes ud. Markedsforventningen er, at de øvrige 493 selskaber fremover vil bidrage signifikant til den samlede indtjeningsvækst. Eksempelvis udgør teknologiselskaber 30% af markedsværdien i S&P500, hvilket er i tråd med det forventede indtjeningsbidrag ved udgangen 2024. Alt i alt en normalisering af indtjeningsbidragene.

Grafen nedenfor viser de respektive sektorers indtjeningsvækst i første kvartal 2024 og markedets forventning til første kvartal 2025. Det fremgår, at tre sektorer har oplevet faldende indtjeningsvækst. Energi- og materialesektorerne har en historisk volatil indtjening, og derved også indtjeningsvækst, dette er dog langt fra det samme som negativ indtjening i absolutte termer. De tjener blot lidt mindre end 1. kvartal 2023.

For sundhedssektoren er tallene for 1. kvartal kraftigt påvirket af selskabet Bristol Myers Squibb, som har været nødsaget til at bogføre et stort tab i forbindelse med opkøbet af Karuna Therapeutics. Eksklusive dette selskab ville resultatet for første kvartal være -6,9%. Tilsvarende ville vækstestimatet for Q1’25 skulle nedjusteres en smule.

Overordnet tegner der sig et billede af vækst og fremgang på tværs af sektorer. Bemærk at der for konjunkturfølsomme sektorer som industri, materialer og energi forventes betydelig fremgang i 2024.

Samlet set forventer analytikerne på nuværende tidspunkt en indtjeningsvækst på +10,7% for S&P 500 i 2024 og for 2025 en vækst på +14,2% (se graf nedenfor). Til reference er det historiske gennemsnit 11,4%. Bemærk også at amerikanske aktier er kommet hurtigere tilbage til et normalt indtjeningsniveau end europæiske aktier. Det skyldes primært sektorsammensætningen. Industri og finans udgør en væsentligt større andel af økonomien i Europa end i USA. I USA fylder teknologi mere.

Det stærke aktiemarked skyldes altså også en højere forventet indtjeningsvækst. Det betyder også, at der er mindre plads til negative overraskelser. For nuværende er der ikke noget, som tyder på, at det er tilfældet, hvor 78% af selskaberne har overrasket positivt i forhold til analytikernes forventninger, hvilket er højere end det historiske gennemsnit.

Den amerikanske forbruger har det godt, dog mere mådehold med forbruget

Amerikansk privatforbrug er den vigtigste vækstmotor i verdensøkonomien. Derfor følger vi regnskaberne fra de store forbrugsvirksomheder tæt for at få en idé om, hvordan virksomhederne oplever den nuværende forbrugeradfærd som et alternativ til mere traditionelle makronøgletal som forbrugertillid, privatforbrug etc.

Trods frygten for det modsatte har amerikansk privatforbrug klaret sig godt igennem trods udpræget pessimisme, tab af købekraft og en reduktion af opsparingerne. I den seneste regnskabssæson var der visse tegn på en opbremsning eller i hvert fald en mere udtalt mådeholdenhed fra forbrugerne, end hvad vi har været vidne til tidligere. F.eks. oplevede Starbucks et fald i mersalget (samme salgsvolumen, men lavere beløb pr. køb), hvilket sendte aktien ned med 17%.

Tilsvarende udtalte CEO for McDonald’s, Chris Kempczinski:

”It is clear that broad-based consumer pressures persist around the world (…) Consumers continue to be even more discriminating with every dollar that they spend as they faced elevated prices in their day-to-day spending.”

Vi følger dette aktivt, men er for nuværende ikke bekymrede. Der er flere makroøkonomiske faktorer, der indikerer, at der fortsat er fremgang i privatforbruget. Den samlede købekraft vokser, beskæftigelsen stiger, og forbrugertilliden er ikke så lav som tidligere.

Kombinationen af fine makronøgletal og en stærk regnskabssæson gør, at vi fortsat ser optimistisk på risikoaktiver så som aktier, og at der er mere afkast at hente trods et allerede stærkt aktieår.

Overstående er udelukkende til orientering, og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge finansielle produkter. Sterna Capital Partners Fondsmæglerselskab A/S kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af dispositioner på baggrund af oplysningerne i dette skriv.

Vi gør opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling.